Hema - een social media case in wording?

Op dit moment ligt Hema online onder vuur vanwege het ontslag van een Belgische medewerkster. Haar dienstverband is beëindigd omdat ze weigert haar hoofddoek af te doen.

Hema Hoofddoek

 

08-03-2011 05:00

"Hema ontslaat winkelbediende voor hoofddoek?"

Met dit regel kopt de Belgische krant de Standaard deze morgen een artikel over het ontslag van een Belgische medewerkster. Een woordvoerder van Hema geeft inderdaad toe: ‘We hebben inderdaad een uitzendkracht ontslagen omdat ze een hoofddoek droeg. Toen de vrouw bij ons kwam werken, had ze nog geen hoofddoek op', zegt woordvoerster Judy op het Veld. ‘Pas naderhand heeft ze gevraagd om dat wel te mogen doen. De winkelleiding gaf haar daarvoor de toestemming, maar er kwamen veel negatieve reacties van klanten. Daarop werd haar gevraagd die hoofddoek af te zetten, maar ze weigerde dat. Daarop hebben we beslist de overeenkomst met de vrouw stop te zetten.'

 

08-03-2011 9:20

Eerste reactie op Hema Facebook pagina

Een reactie op de Facebook pagina van Hema blijft niet lang uit. Dit artikel is een startschot voor de vele reacties die volgen. De reacties zijn ook heel divers, sommige mensen vinden de beslissing walgelijk, andere steunen Hema.

HEMA Facebook reacties

 

08-03-2011 10:27

Ontslag bij Hema 'mogelijk discriminatie'

Later op de ochtend plaatst de Standaard een tweede artikel waarin het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) aangeeft dat het (voorlopig) geen onderzoek gaat instellen naar het ontslag van de jonge uitzendkracht met hoofddoek.

 

08-03-2011 11:43

Officiële reactie Hema op Facebook

Hema plaatst een officiële reactie op hun Facebook pagina:
'In de pers verschijnen artikelen over het ontslag van een Belgische medewerkster (uitzendkracht) in Genk vanwege het dragen van een hoofddoek. In België is het dragen van een hoofddoek in principe niet toegestaan bij winkelketens, supermark...ten en publieke functies. In tegenstelling tot Nederland maakt de hoofddoek geen onderdeel uit van de bedrijfskleding. De Belgische medewerkster heeft gevraagd of zij een hoofddoek kon dragen. In eerste instantie is hiermee ingestemd. Als gevolg daarvan kwamen er veel negatieve reacties van klanten. De medewerkster is daarom gevraagd haar hoofddoek niet meer te dragen. Het is haar keuze geweest dit niet te willen doen, daarom is haar contract niet verlengd.'

Op dit persbericht zijn op dit moment (13:55) reeds 91 reacties gekomen.

En Belgie dan?

Opvallend is dat het op de Belgische Facebook pagina een heel stuk rustiger blijft. Er is maar liefst 1 bericht met 9 reacties.

Hema facebook Belgie

Maken de Belgen zich minder druk om dit soort onderwerpen, of laten zij zich niet verleiden tot dit soort online discussies zoals Nederlanders?

Hoe gaat Hema hierop reageren?

Het leek erop dat Hema enige tijd geleden online als een sympathiek merk bekend stond, ook vanwege de Facebook actie "Hos mee met Hema". Nu zijn ze het middelpunt van een ethische en maatschappelijke discussie op social media waarbij de standpunten van de volgers ver uit elkaar liggen. Moeten ze nu zelf een standpunt innemen, of leiden/faciliteren ze een discussie? Moeten ze ingrijpen zodra de discussie bijvoorbeeld racistisch wordt, of is dat cencuur?

Hema weet niet hoe ze hierop moeten gaan reageren. Ze zouden zelf op de radio hebben laten weten: 'Dit is de eerste keer dat we zoiets meemaken en we weten ook niet goed hoe we hierop moeten reageren.'

Wat ook opvallend is, is dat deze discussie voornamelijk op Facebook lijkt plaats te vinden. De reacties op Twitter verwijzen ook steeds naar dit platform. Op de homepage van Hema is in ieder geval nog niets te lezen. Wordt zeker nog vervolgd!

 

UPDATE: 08-03-2011 15:03

2de officiële reactie Hema op Facebook

Hema houdt contact met de achterban via een reactie de Facebookpagina. 'Wij realiseren ons dat het een gevoelig onderwerp betreft en wij betreuren dat wij onderdeel worden van een politieke discussie.' en 'Wij benadrukken dat deze beslissing niet is gericht tegen het dragen van hoofddoeken in het bijzonder maar dat dit geldt voor alle uitingsvormen die afbreuk zouden doen aan een neutraal en discreet imago van HEMA.'

Hema doet er goed aan om kort op de bal te spelen en te reageren op de platformen waar de discussies plaatsvinden. Met deze verklaring distantiëren ze zich ineens van alle reacties die worden geplaatst. Opvallend is ook dat ze niet reageren op fans/volgers. Zouden ze met 2 reacties deze social media brand hebben geblust?

 

UPDATE: 08-03-2011 15:35

Belgisch persbericht van Hema

Hema heeft in Belgie een persbericht uitgebracht: Bekijk hier het persbericht

 

UPDATE: 08-03-2011 16:20

Protesten bij Hema in Gent?

Bij de radiozender Studio Brussel is er aandacht besteed aan een Twitter oproep om zoveel mogelijk vrouwen met een hoofddoekje langs te laten gaan bij de Hema vestiging in Gent.

Hema Twitter protest

 
UPDATE: 08-03-2011 19:00

Boycot Hema pagina op Facebook

Inmiddels heeft iemand een Facebook pagina gemaakt met de naam Boycot Hema. Na een uur zijn er ongeveer 60 leden. 

 
UPDATE: 08-03-2011 19:15

Maar wat vinden we er nu echt van?

Op de website vacature.com is een poll waar de vraag "Vind jij ontslag omwille van een hoofddoek discriminatie?" wordt gesteld. De uitslag is tot nu toe dat 2/3 vindt dat een hoofddoek niet kan op de werkplek. Opvallend is dat het sentiment van de meeste online reacties echter omgekeerd zijn.

 

UPDATE: 08-03-2011 19:30

Wat vinden de Twitteraars er nu van?

Om uit te vinden wat het Twitterpubliek vindt van deze kwestie, heb ik hier ook een poll geopend. Laat hier ook jouw mening achter.

 

UPDATE: 09-03-2011 9:00

The day after, wat is de status?

De Facebook pagina "Boycot Hema" heeft inmiddels 287 leden. De algemene tendens lijkt dus te zijn dat het algemene publiek tegen de actie van de Hema is geweest.

Hema boycot

De poll die ik op Twitter heb opgestart, geeft echter een ander beeld:

Hema Twitter poll

Ook de poll op vacature.com laat een ander beeld zien dan wat er op de Facebook pagina van Hema gebeurd:

Hema internet poll

Als je de polls nog niet heb ingevuld, laat dan hier jouw mening achter:

Durven mensen alleen anoniem hun echte mening te verkondingen en niet op de sociale netwerken waar ze ook door hun vrienden gelezen kunnen worden?

 

UPDATE: 08-03-2011 9:30

Flashmob in Hema Gent

Naar aanleding van een oproep op Facebook en Twitter, heeft er in de Hema in Gent heeft gisteren om 17:00 uur een flashmob van 15 personen plaatsbevonden.

Hema Flashmob

Ga naar deze link om meer foto's te bekijken.

 

remco
Remco van Buren
08 mrt 2011
Dit artikel is
21896x bekeken

Deel dit artikel via:

  • 0
  • Share on Google+
  • 0
Nieuwsbrief

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben de eerste die reageert!
This thread has been closed from taking new comments.
Laatste "Opinie" artikel
35 inspirerende quotes over content marketing die je te pas en onpas kunt gebruiken
35 inspirerende quotes over content marketing die je te pas en onpas kunt gebruiken