Ipad maakt gebruikers dom?

Door de komst van de Ipad en gelijksoortige oplossingen wordt het steeds eenvoudiger om overal informatie te lezen. Maar wat is de consequentie hiervan? Heeft inflatie ook toegeslagen bij informatie?

Ipad's en andere tablet's hebben tot gevolg dat het erg eenvoudig is om overal informatie te lezen. De mogelijkheid om een constante stroom van informatie aan te kunnen boren zou tot gevolg kunnen hebben dat je nog beter op de hoogte bent en een completer beeld krijgt van alles om je heen. Of werkt het juist tegenover gesteld?

Ipad maakt gebruikers dom?

 

De manier waarop informatie tot de lezer komt is de laatste jaren enorm veranderd.

Vroeger had je weinig keuze en was je overgeleverd aan de redactie van je krant of magazine, zij bepaalde wat belangrijk nieuws was. Met de komst van Internet kon je zelf je nieuws gaan halen door verschillende websites te bezoeken of je te abonneren op verschillende RSS diensten of nieuwsbrieven. Je opende een artikel en nadat je het had doorgelezen, had je vaak de mogelijkheid om een reactie achter te laten. Omdat er ook minder bronnen beschikbaar waren, had een nieuwsbericht ook meer waarde.

Het nadeel van overvloed?

Met de komst van Ipad's, smartphones of andere tablet oplossingen zijn er mooie interfaces gekomen die het nieuws als een doorlopende waterval over je uitstorten. Je maakt je eigen nieuwsdashboard door je nieuws te filteren, zie onderstaande voorbeeld van een fraaie Ipad applicatie.

Maar wat is nog de waarde van een enkel artikel. Heeft inflatie ook toegeslagen op informatie algemeen, of verliest informatie zijn waarde als het niet meer recent is?

Consumeren of reageren?

Ipad's en andere touchscreen oplossingen hebben nog belangrijk kenmerk: het ontbreken van een apart toetsenbord. Het gevolg hiervan is dat een reactie die getypt wordt op een touchsceen vaak korter en bondiger is. Een andere eigenschap is dat je op elk loos moment beschikt over de mogelijkheid om informatie te lezen, maar om bewust een heel artikel te lezen en hierop te reageren kan weer niet passen op dat moment.

Maakt een Ipad nu dom of juist slim?

Het gaat natuurlijk niet specifiek om de Ipad, maar wel over de manier hoe we informatie tot ons nemen. Heeft een overvloed van informatie er nu juist voor gezorgd dat we nog beter op de hoogte zien, of verliezen we hierdoor nu juist het overzicht? En wat is belangrijker, de grote lijnen of de nuances? De term "informatie voor de massa" krijgt ineens een hele andere lading.

Zelf merk ik al langer dat ik nieuws anders ervaar. Ik ben meer iemand van de grote lijnen en hierdoor vallen trends mij nu eerder op. Aan de andere kant merk ik dat kleine juweeljes van berichten nu meer aan mijn aandacht ontsnappen. Nu maar hopen dat er een goede Ipad applicatie wordt ontwikkeld om mij hierbij te helpen.

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening.

remco
Remco van Buren
04 Oct 2010
Dit artikel is
3406x bekeken

Deel dit artikel via:

  • 0
  • Share on Google+
  • 0
Nieuwsbrief

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben de eerste die reageert!
This thread has been closed from taking new comments.
Laatste "Opinie" artikel
35 inspirerende quotes over content marketing die je te pas en onpas kunt gebruiken
35 inspirerende quotes over content marketing die je te pas en onpas kunt gebruiken