Social media belangrijk bij screenen sollicitanten

Steeds vaker raadplegen bedrijven sociale netwerken om nieuwe medewerkers te screenen. Helaas pakt het voor de werkzoekende niet altijd goed uit.

Naast marketingcommunicatie biedt Social Media vele kansen voor de HRM managers die met werving & selectie van nieuwe medewerkers bezig zijn. Zij raadplegen de sociale netwerken steeds vaker om de nieuwe medewerkers te screenen. Uit recent onderzoek onder 300 werkgevers in de VS door Reppler ("Managing Your Online Image Across Social Networks") blijkt dat  91% van de recruiters LinkedIn, Twitter en/of Facebook gebruikt om te kijken wat de potentiële collega buiten zijn CV te melden heeft. In bijna de helft van de gevallen gebeurt dit vlak na het sollicitatie gesprek.

Social media belangrijk bij screenen sollicitanten 


Je online reputatie wordt steeds doorslaggevender bij sollicitaties

Een geweldige ontwikkeling zou je denken, maar helaas pakt het niet voor alle werkzoekenden altijd goed uit; 69% van de recruiters geeft aan weleens een kandidaat voor een functie afgewezen te hebben op basis van wat ze tegenkwamen op social media. In de meeste gevallen is besloten om dit te doen nadat uit social media profielen blijkt dat de sollicitant heeft gelogen over zijn eigen kwaliteiten. Daarnaast wordt er afkeurend gereageerd op ongepaste foto’s en comments, negatieve opmerkingen over de voormalige werkgever en het tonen van slechte communicatievaardigheden.

Gelukkig komt de sollicitant er in 68% van de gevallen (minder vaak dus!) met zijn content op de sociale netwerken juist goed vanaf en heeft het beeld wat de recruiter kreeg via sociale netwerken juist doorslaggevend geweest om iemand aan te nemen. Met name is er waardering voor het geven van een goede impressie van de eigen persoonlijkheid, het goed kunnen opschrijven van de eigen professionele kwalificaties en het laten zien van creativiteit.   

Dus, wees gewaarschuwd! Maar blijf vooral jezelf. 

Infographic "Job Screening with Social Networks"

 Infographic Reppler: Social media belangrijk bij screenen sollicitanten

 

bron: Reppler Klik op de infographic voor een vergroting.

remco
Remco van Buren
06 okt 2011
Dit artikel is
4024x bekeken

Deel dit artikel via:

  • Share on Google+
Nieuwsbrief

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben de eerste die reageert!
This thread has been closed from taking new comments.
Laatste "Gespot" artikel
"Close to home | It can wait", de viral video met statement van AT&T