Waarom ziet mijn website er op sommige browsers anders uit?

Bij het openen van een website word je soms verrast, want een website ziet er niet overal hetzelfde uit. Hierover krijgen wij vaak vragen van klanten. De oorzaak is niet zo eenvoudig. Daarom lichten wij dit graag nader toe.

Waarom ziet mijn website er op sommige browsers anders uit?

 

Er zijn verschillende oorzaken die er voor zorgen dat een site niet overal hetzelfde getoond wordt.

De 3 meest voorkomende oorzaken zijn:

 • De browser die je gebruikt;
 • De opbouw van de website
 • De leeftijd van de website

De browser

De browser is het programma dat je gebruikt om op internet te gaan (bijvoorbeeld Internet Explorer of Google Chrome). De browser zet de code (HTML) van een webpagina om naar een visueel plaatje. Net als dat er verschillende merken auto’s zijn, zijn er ook verschillende soorten browsers. Elke browser zet de code op zijn eigen manier om naar een website.


We onderscheiden nu de volgende verschillende (grote) browsers.

 • Internet Explorer van Microsoft
 • Firefox van Mozilla
 • Chrome van Google
 • Safari van Apple (ook op de ipad en iphone)

Er komen steeds nieuwere versies van de browsers uit. Zo worden er foutjes uit gehaald of in sommige gevallen is de nieuwe versie helemaal herschreven. Hierdoor kunnen er afwijkingen ontstaan in de versies van een browser.

De opbouw van de website

Een website kan op verschillende manieren opgebouwd zijn, terwijl het uiteindelijke resultaat voor allen hetzelfde is. Oude websites zijn vaak in tabellen opgebouwd, terwijl de huidige websites vooral uit diverse stijl blokken bestaan. Websites gebouwd d.m.v. stijl blokken zijn veel flexibeler en dynamischer en beter om te zetten door de nieuwere browsers.

Leeftijd van de website

Zoals hierboven al beschreven, werden oude websites vaak in tabellen opgebouwd. De browsers in die tijd konden vaak nog niet goed omgaan met de stijl blokken. Ook werden er vaak frames gebruikt (hiermee verdeel je de browser in stukken). Deze methodes worden nu afgeraden, omdat ze vooral voor zoekmachines nadelig zijn. Ook zien we dat de breedte van je website niet optimaal is voor de huidige beeldscherm en tablet resoluties.

Hoe los je het dan op?

De beste oplossing is om jouw website up to date te houden en eventueel te vernieuwen. Onthoud dat jouw website jouw visitekaartje is en de manier om jouw producten en diensten onder de aandacht te brengen. Het is belangrijk om de content en functionaliteit up to date te houden. 

Zie het als volgt:

 • Wanneer je niets aan je gezondheid doet, kun je ziek worden.
 • Wanneer je niets aan onderhoud van je huis doet, kan het gaan vervallen.
 • Wanneer je de olie van je auto niet ververst, kan de motor het na een tijd begeven.

Hetzelfde geldt ook voor jouw website. Ook al heb je veel geld in de bouw en hosting zitten, hoe minder je in je website investeert hoe minder je ervoor terug krijgt.

Tips voor het onderhouden van je website

 1. Zorg voor nieuwe content. Dit zorgt ervoor dat je bezoekers terug komen.
 2. Zorg dat jouw content aansluit aan de vraag van je bezoekers .
 3. Controleer bij nieuwe browsers of de content ook hetzelfde getoond wordt als bij oudere browsers.
 4. Het succes van je website is ook grotendeels afhankelijk van hoe goed je gevonden wordt in zoekmachines. Zo zullen goed gestructureerde HTML codes beter geïndexeerd worden door zoekmachines.
 5. Zorg altijd voor een constante supervisie van je site zodat deze soepel blijft lopen.
 6. Controleer of alle pagina’s, bestanden en afbeeldingen nog te benaderen en te bekijken zijn.

Conclusie

Het is lastig om na te gaan of je website wel of niet goed werkt op een nieuwe browser. Het hangt uiteraard ook af van hoe goed een website is opgebouwd en of er veel extra codes voor specifieke browsers in de site zitten. Websites zullen altijd verouderen als je er niets meer mee doet. De constante ontwikkeling van nieuwe (en velligere) browsers zijn hier ook mede oorzaak van. Bij het bouwen en eventueel het herbouwen van een website, zal je dus ook moeten nadenken over wat je gaat doen om jouw website up to date te houden.

Hulp nodig?

Kittyhawk heeft ervaring met het optimaliseren van websites. Op basis van jouw huidige website kunnen we een scan doen en advies uit brengen. Meer weten? Neem dan gerust contact op.

marco
Marco Hiraki
02 Jul 2014
Dit artikel is
4209x bekeken

Deel dit artikel via:

 • Share on Google+
Nieuwsbrief

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben de eerste die reageert!
This thread has been closed from taking new comments.
Laatste "Opinie" artikel
35 inspirerende quotes over content marketing die je te pas en onpas kunt gebruiken
35 inspirerende quotes over content marketing die je te pas en onpas kunt gebruiken