Website optimalisatie – 7 schoonmaaktips

Het eind van het jaar komt snel dichtbij. Een jaar lang heb je hard gewerkt om content op je website te krijgen of te verbeteren. Tijd om na te gaan of de website spik en span is om zo het nieuwe jaar goed te gaan beginnen.

Op elke website zijn veel facetten die in orde moeten zijn om te zorgen dat hij goed wordt gevonden door de zoekmachines en dat de bezoekers op de website ook echt de acties onderneemt die je graag wilt. Tijd om die digitale rommelzolder op te ruimen. In dit blogartikel geven we 7 tips om direct goed van start te gaan.

Web optimalisatie

 

Website optimalisatietip 1 – Dode interne links

Omdat je vaak content plaatst of verwijderd, kan het zijn dat niet alle links op je website nog correct werken. Dit zorgt er niet alleen voor dat bezoekers hun weg niet kunnen vinden op de website en dus afhaken, maar ook dat zoekmachines niet in staat zijn om alle content op je website op een correcte manier in beeld te brengen. Dit laatste heeft dan ook weer direct invloed op de positie die de website heeft in de zoekresultaten.

Website optimalisatietip 2 – Dode externe links

Op je website kan je eenvoudig naar externe content refereren om achterliggende informatie te geven. Maar bestaan deze externe pagina's nog steeds of krijgt de bezoeker een foutmelding dat de pagina niet gevonden is?

Website optimalisatietip 3 – Dubbele content

Controleer of elke pagina uniek is. Niet alleen de tekst op de pagina, maar controleer of elke pagina ook een unieke titel en meta description heeft.

Website optimalisatietip 4 – Is elke pagina te bereiken?

Door aanpassingen aan webteksten en navigatiestructuur, kan het zijn dat er zogenaamde "orphan" pagina's zijn. Dit zijn pagina's die geen enkele verwijzing hebben en dus onvindbaar zijn door de bezoekers op de site, maar ook door de zoekmachine.

Website optimalisatietip 5 – Correcte URL's

Sommige websites gebruiken hoofdletters in hun URL. Browsers en servers maken een onderscheid tussen hoofdletters en kleine letters. De pagina '/constructie/' is een andere pagina dan '/Constructie/'. Een fout zal resulteren in een '404 Pagina niet gevonden' foutmelding.

Website optimalisatietip 6 – Email adressen op website

Elke dag zijn er zogenaamde spamrobots op internet op zoek naar e-mailadressen voor hun database, om hier vervolgens grote hoeveelheden ongewenste berichten naartoe te sturen. Spamrobots zoeken in de code van de website naar een 'mailto:'-link met een e-mailadres. Wij raden aan deze e-maillinks te vervangen door een eenvoudig contactformulier.

Website optimalisatietip 7 – Grote afbeeldingen

Afbeeldingen kunnen op internet in verschillende geschikte bestandsindelingen worden opgeslagen. TIFF en BMP zijn bestandstypes die erg groot zijn en het laden van de website enorm kunnen vertragen. Het is daarom beter om gebruik te maken van GIF, JPG en PNG bestanden. GIF-beelden hebben weinig kleur en kunnen transparant zijn. JPG-afbeeldingen bevatten veel kleuren en zijn klein qua bestandsgrootte. PNG is een formaat dat de beste kwaliteiten van GIF en JPG combineert.

Heb jij nog andere tips of wil je iets kwijt na aanleiding van deze blogpost, geef dan een reactie.

remco
Remco van Buren
17 nov 2010
Dit artikel is
4635x bekeken

Deel dit artikel via:

  • Share on Google+
Nieuwsbrief

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben de eerste die reageert!
This thread has been closed from taking new comments.
Laatste "Opinie" artikel
35 inspirerende quotes over content marketing die je te pas en onpas kunt gebruiken
35 inspirerende quotes over content marketing die je te pas en onpas kunt gebruiken